Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn
Text // Resa till Paris med barn

Så upptäcker du
Paris med små barn

Gargoyler, roliga gatuartister och smaskiga croissanter. För den som vågar ge sig ut på storstadssemester har Paris mycket att erbjuda för barnfamiljerna.

Att semestra med småbarn kan vara en riktig utmaning. Det blir lätt grinigt eftersom man saknar fasta rutiner, man bor tätt inpå varandra och man promenerar alldeles för mycket. Speciellt om man besöker en storstad. Men med lite framförhållning och flexibilitet kan nederlaget vändas till succé. Så, strunta i all-inclusive-resan nästa gång och prova några dagar i fantastiska Paris. Här är några familjevänliga tips:

Notre-Dame de Paris

En av de mest optimala familjesevärdheterna tack vare Disneyfilmen. Här kan både ung och gammal beundra Quasimodos fantastiska utsikt över Paris takåsar, se om några gargoyler vaknar till liv, fascineras av den 13 ton tunga kyrkklockan Emmanuel och insupa atmosfären i den ståtliga gotiska katedralen. Kom gärna hit på en söndag och hör änglalika körsopraner ackompanjeras av dånande kyrkorgel.

Mer info: http://notredamedeparis.fr
(Métro:  Cité eller St Michel)

Louvren

Ett oerhört fascinerande museum (de har ju till och med målningar i taket…) där man lätt kan spendera alldeles för många timmar. Välj hellre ut några få saker innan (genom att kolla på hemsidan i förväg). Vi valde Mona Lisa och den egyptiska avdelningen. Mumien var dagens självklara höjdpunkt. Köp biljetter i Carousell du Louvre för att undvika köer.

Mer info: www.louvre.fr
(Métro: Palais Royal Musée du Louvre eller Louvre Rivoli)

Akvarium

Barnen fick välja – uppstoppade djur eller tropiska fiskar. Valet föll på Nemo och hans vänner. Vi valde det mindre turisttäta Aquarium Tropical framför det betydligt dyrare Aquarium de Paris (10.50 € i inträde i stället för 78.50 €). Drygt 300 arter uppdelade kontinentalvis på ett 60-tal akvarium. De blinda grottfiskarna utan ögon blev Jonathans favoriter.
Mer info: www.aquarium-portedoree.fr
(Métro: Porte Dorée)

Eiffeltornet

Skranglig hiss upp i ett gigantiskt mekanobygge. Vilka barn gillar inte det här? Försök att köpa biljetter på nätet innan för att undvika köer. Det går även att strunta i första hissen och ta trapporna till andra våningen. Runt Eiffeltornet finns stora grönområden med lekparker.
Mer info: www.tour-eiffel.fr
(Métro: Trocadéro, Ecole Militaire eller Bir-Hakeim.)

Sacré-Cœur och Montmartre

Storslagen utsikt över staden från trapporna framför kyrkan, gratis underhållning i form av gatuartister och en vacker gammal karusell precis nedanför. Från kyrkan är det en kort promenad till Montmartre, där barnen känner igen sig från filmen Råttatouille. Turisttätt och schablonfranskt.
Mer info: www.sacre-coeur-montmartre.com
(Métro: Pigalle eller Anvers)

Bois de Boulogne och Bois de Vincennes

Paris två jätteparker som innehåller zoo, nöjespark, ponnyridning, dockteater och till synes oändliga picknickplatser.
(Métro: Porte Dauphin och Nation)

Disneyland

35 minuter från centrum med pendeltåget RER ligger många barns önskedröm. Häftiga åkattraktioner, imponerande kulissbyggen och livs levande Disneyfigurer. Det är inte billigt, men väldigt roligt. Och barnens absoluta höjdpunkt från vår resa.
Mer info:  www.disneylandparis.se

 

Några tips som kan göra Parissemestern bättre:

Ta tåget

Tåget är oslagbart, speciellt om man ska till en storstad. Gott om utrymme för att sträcka på benen, spela spel och leka. Nattåget hem, från Paris till Hamburg, blev en av resans absoluta höjdpunkter. Egen liggvagnskupé där vi bullade upp med fredagsmys och film på den bärbara datorn innan vi gick och la oss.

Hyr lägenhet

Vi valde att hyra lägenheter i stället för att bo på hotell. Det blev billigare, vi hade betydligt mycket mer utrymme och möjlighet att laga egen mat. Två sajter som vi använde oss av: www.homeaway.com samt www.wimdu.se. Det funkade perfekt varje gång.

Åk kollektivt

Kollektivtrafiken i Paris är suverän. Vi köpte ett femdagarskort (31.15 € för vuxna, 15.55 € för barn från 4 år). Fördelen (jämfört med att köpa enstaka biljetter) är att man aldrig behöver tveka att hoppa på en buss eller Métro för att förflytta sig några stationer.

Kom tidigt (eller möjligtvis sent)

Paris (speciellt i högsäsong) är detsamma som köer. Men om man kommer tidigt, gärna lite innan sevärdheten öppnar, så ökar chansen att man inte behöver köa så länge.

Ta med energiboostare

Se till att packa ordentligt med dricka, mackor, kex och godis. När barns energi tar slut, tar den slut med en gång. Bättre att pausa i en kvart och käka lite, än att försöka kämpa igenom ett museum/kyrka/valfri jättefin sevärdhet under gråt och tandagnisslan.

Låt barnen delta i planeringen

Som vuxen finns det väldigt mycket man vill se. Det mesta går bra att kombinera med barn, om de får vara med och bestämma. Börja peppa redan hemma. Vi kollade på såväl Ringaren i Notre Dame som Råttatouille, pratade om Mona Lisa och Eiffeltornet.

// Text & foto: Pierre Eriksson //

 

Text // Resa till Paris med barn

  • Categories →
  • TEXT
 
 
Back to top