Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar
Text // Sova bland hajar

Sova bland hajar
– en spännande natt
på danskt museum

Gillar du hajar och har någon gång lekt med tanken att gömma dig kvar på ett museum efter stängningsdags? I så fall kanske Kattegatcentret i danska Grenå är platsen för dig.

Vi ligger i varsin sovsäck och kikar på sandtigerhajar och högfenade hajar som cirkulerar i det gigantiska akvariet. Det är alldeles mörkt i lokalerna och från vattnet syns bara ett spöklikt blått sken. Emellanåt plaskar det till från ytan ovanför oss när hajarna gör en tvär vändning. Med ficklampor söker vi av bottnen där stingrockor och fläckiga wobbegonger ser ut att ligga och vila.

Det är Jonathan, 4,5 år, som med omsorg valt vår sovplats. För vad kan vara bättre än att somna in framför några av världens mest fascinerande och respektingivande fiskar?

Vi är tre barnfamiljer (två danska och en svensk) som tillsammans ska övernatta på Kattegatcentret och dessutom lära oss mer om hajar. Evenemanget som går under namnet Zzzzov med hajerne har funnits i fjorton år. Från början enbart för skolklasser, men på senare tid även för företag och familjer. Konceptet är lika enkelt som genialiskt. Genom att blanda praktiska inslag där besökarna får hjälpa till, med guidade rundvisningar, gott om tid för eget upptäckande och övernattning inne bland akvarierna, blir besöket en uppvisning i hur man kan göra undervisning rolig och spännande.

Visst kan danskan vara lite utmanande till en början, men efter ett tag går det bättre. Och med lite assistans från några av de andra deltagarna blir även de svåraste orden översatta. Det gäller bara att våga fråga när man inte förstår.

Vi anländer till Kattegatcentret strax innan klockan fyra på eftermiddagen. En timma före stängning. Efter att ha bekantat oss lite med centret och alla dess akvarier blir vi visade in till vad som närmast ser ut som en biologisal. Jakob, vår guide för kvällen, berättar att vi ska hjälpas åt att fixa i ordning hajarnas mat. På menyn står bläckfisk.

Vi börjar med att titta på några filmer och får veta lite mer om de olika arterna. Sedan tar han fram en tioarmad bläckfisk och börjar metodiskt visa hur den ska förvandlas till kvällens måltid. Först trycker man in fingrarna i ögonhålan för att peta ut ögonen. Sedan petar man loss näbben, innan man klipper av armarna med en liten sax och drar ut innandömet. Jakob ler nöjt när han möts av högljudda äckelrop från barnen, som tittar på med skräckblandad förtjusning. När bläckfisken ligger uppdelad i prydliga högar är det vår tur att göra likadant. Med ens blir det livat. Till och med de som grimaserade mest för en liten stund sedan ger sig i kast med att dissekera det lealösa djuret.

Senare på kvällen, när Jakob matar sköterskehajarna med våra bläckfiskarmar och vi andra får gå runt till några olika akvarier med resterna, är äckelljuden för länge sedan ersatta av uppjagade barnskratt.

Resten av kvällen ägnas bland annat åt rundvisningar där vi får känna på käkar från tigerhaj och revhaj, lära oss att se skillnad på killhaj och tjejhaj och se hur det ser ut bakom kulisserna på centret. Bassängen där man får klappa rockor och rödhajar blir snabbt en given favorit. Tröjorna är snart lika blöta som skratten många.

Och till slut är det äntligen dags. Klockan närmar sig elvaslaget när vi ätit klart kvällsmackan och Jakob släcker ljuset i lokalerna. Endast utrustade med ficklampa smyger vi runt och spejar i de olika akvarierna. Det glittrar och blänker. Till sist orkar vi inte mer, utan kryper ner i våra sovsäckar, lite varstans i det stora centret. Några till och med i hajtunneln. Och hajarna fortsätter att cirkulera precis framför våra huvuden.

// Text & foto: Pierre Eriksson //

 

 

 

 

 

 

 

Text // Sova bland hajar

  • Categories →
  • TEXT
 
 
Back to top