Legoland – nästan som
en riktig värld
Legoland i Danmark har lockat barnfamiljer i mer än fyrtio års tid. Väl på plats är det lätt att förstå varför. Roliga åkattraktioner och fascinerande legobyggen gör nöjesparken till en given favorit. Men undvik högsäsongen.
– Asså, jag fattar inte att man kan bygga såna här grejer av lego, säger Amanda och filmar med mobilen samtidigt som vi sittandes i små båtar rundar en flera meter hög modell av Frihetsgudinnan.
Familjens elvaåring, som kan vara skapligt skeptisk till så kallade sevärdheter har till sist kapitulerat. Det går inte att låta bli att imponeras av den ständigt närvarande kreativiteten på Legoland.
Eller som Evelina, nio år, konstaterar med fascination i rösten när vi vandrar runt i Miniland – byar och städer från hela världen uppbyggda av de färgglada plastbitarna.
– Det känns nästan som om det är en riktig värld.
Och så är det ju. Legoland är sitt eget lilla universum, skapat av 60 miljoner legobitar. Ett måste för alla som någon gång haft en legobyggarfas, men även tillräckligt roligt för att tilltala alla andra. Det som började för 46 år sedan som en ren legoutställning har numera utvecklats till en endorfinframkallande nöjespark.
Det är i slutet av maj. Vi – två vuxna och tre barn – har packat väskorna fulla med regnkläder och ombyten och bilat via färja och två broar till Billund. Innan snickaren Ole Kirk Christiansen köpte en plastgjutningsmaskin i slutet på 40-talet var det här en liten by i det danska jordbrukslandskapet. I dag har tätorten 6 000 invånare och stoltserar med Jyllands största flygplats. Vår förhoppning att undvika köer genom att besöka Legoland på en vardag innan högsäsong infrias med råge. Under våra två dagar i parken behöver vi aldrig vänta längre än några få minuter för att få åka. Ofta kan vi sitta kvar och åka ett varv till. Och ett till.
Legoland är visserligen inte stället man besöker för att få uppleva de häftigaste, snabbaste eller högsta åkattraktionerna. Men har man barn i åldrarna 4–12 år (ungefär) är Legoland väl värt pengarna. Här finns till exempel berg-och dalbanorna X-treme Racers, Dragen och Polar X-Plorer. Den flumeride-liknande vattenbanan Lego Canoe med kanoter i stället för stockar, Kållerado-liknande Vikings River Splash och det fantastiskt roliga Pirate Splash Battle där man åker runt på vattenkanonförsedda båtar och har vattenkrig med andra båtar – och folk på land som bemannat vattenkanonstationer även där. Man blir garanterat genomblöt.
Ska man generalisera skulle man kunna säga att Legolands åkattraktioner bara har en ordentlig ”kill-i-magen”-backe och så är det lite transportsträckor som utfyllnad. För de yngre åldrarna funkar det perfekt. Äldre kan säkert tröttna ganska snabbt.
Legolands storhet ligger snarare i helheten, själva konceptet. Det är inte bara i Miniland som man stoltserar med imponerande legobyggen. Över hela parken finns djur, figurer, byggnader och världar i olika teman att fascineras av. Här hittar man Lego Friends, Star Wars, atlantis, riddare och pirater.
Efter två intensiva åttatimmarsdagar konstaterar vi:
- Två dagar går snabbt, barnen skulle vilja stanna ytterligare en dag.
- Om man vill hinna gå runt och titta på allt och dessutom åka alla attraktioner mer än en gång, behövs två dagar. Den som inriktar sig enbart på att åka skulle kunna hinna med att åka allt under en dag – om det inte är några köer.
- Vi skulle aldrig åka hit under högsäsong. Många av åkattraktionerna är ganska korta. Det är inte värt att stå i långa köer för en kort åktur.
- Om man har möjlighet är det bra att vänta tills alla barnen blivit minst 120 cm långa. Då får de åka alla attraktioner.
- Även om man inte tycker om att bygga med Lego kan man uppskatta parken.
- I vanlig ordning när det gäller nöjesparker är det inte speciellt billigt att köpa mat inne på området. Vi hade med egen matsäck och la pengarna på glass i stället. Danskarna har nämligen förstått det här med glass. För 55 danska kronor får man fyra kulor, mjukglass, grädde, sylt, skumboll och guf (rosa marshmallowliknande klet) i ett rån. Det blir inte mycket bättre.
//Text & foto: Pierre Eriksson//
//Fakta
- Hitta hit: Legoland ligger i Billund på Jylland. Man kan ta sig direkt till Jylland via färja Göteborg–Fredrikshamn eller Varberg–Grenå. Det går även att ta färjan Helsingborg-Helsingör eller Öresundsbron och sedan ta sig till Jylland via Stora- och Lilla Bältbroarna. Stora Bält-bron är avgiftsbelagd. Det lönar sig att leta runt efter erbjudanden för att se vilket alternativ som blir billigast. Det går även att ta sig till Billund med flyg och buss.
- Inträde till parken: Det finns en rad olika varianter på dagsbiljetter, flerdagsbiljetter och familjepass. Dessutom är det vanligt med paketerbjudanden på boende, inträde och färjebiljett (från exempelvis Stena Line och Ica-kortet). Ofta går det att hitta rabattkuponger på exempelvis flingpaket och brödpåsar (i Sverige). Det lönar sig att leta, både på nätet och i din lokala livsmedelsaffär.
- Boende: Hotell Legoland ligger precis i anslutning till nöjesparken. På gångavstånd finns Legoland Holiday Village med camping, stugor och lägenheter (och roliga lekparker). Är man villig att åka några mil finns ett stort utbud av roliga campingar på Jylland.
- Läs mer: http://www.legoland.dk/sv/
Text // Legoland – nästan som en riktig värld
- Categories →
- TEXT