Höjdarupplevelse att
vandra med barn i Norge
Fjällvandra med barn? Inga problem.
Ta båten till Gjendebu och slå upp tältet i närheten av Norges högsta toppar.
Bättre blir det inte.
Så står vi äntligen på toppen av berget Gjendetunga, 1 516 meter över havet, och blickar ut över ett fantastiskt landskap. Snöklädda toppar tornar upp sig majestätiskt framför gröna dalar som genomkorsas av blåvita forsar. Långt där nere ligger den smaragdgröna sjön Gjende, omgiven av tvärbranta bergväggar och ser mer ut som man tänker sig havet i Karibien än ett fjällvatten i Norge. Vandringen upp har varit mödosam, inte minst för vår yngste deltagare som bara är fem år gammal. Men när vi blickar ut över de hisnande vyerna, och ser den ringlande stigen vi följt under dagen långt där nere, är alla överens: Det blir inte mycket bättre än så här.
Vår familj består av två vuxna och tre barn (5, 9 och 10,5 år). Vi har vandrat några gånger tidigare, och vi vuxna har vandrat en del innan barnen kom. Vi gillar att sova i tält och vara ute i naturen, men är absolut inte någon extrem äventyrarfamilj. Sedan vi började fjällvandra med barn har vi valt att använda oss av baslägerprincipen, det vill säga att man går en bit första dagen, sätter upp tältet och har det som utgångspunkt för fortsatta aktiviteter. Det gör att man slipper riva tält varje dag, man behöver inte heller ha någon press på sig att vara tvungen att avverka en viss distans för att hinna fram i tid. Man kan göra någon längre dagsutflykt ena dagen, och ligga och slappa vid tältet nästa dag. Problemet är att hitta ett ställe där man får tillräckligt mycket fjällkänsla utan att behöva gå alltför långt med packningen första dagen.
Det problemet slipper vi helt den här gången. Efter en del researchande har vi bestämt oss för Jotunheimens nationalpark. Lättillgängligt, men med Norges högsta toppar inom räckhåll. Vi parkerar bilen i Gjendesheim och tar sedan båten till fjällstationen vid Gjendebu. Båtfärden på Gjende är ett äventyr i sig, när man flyter fram som en liten kork nedanför de branta klippväggarna. Efter en dryg timmes båtfärd är vi framme och det är bara att slå upp tältet på utmärkt plats. Eftersom vi tältar inom fjällstationens område måste vi betala en tältavgift, men då får vi å andra sidan nyttja toaletter och de stora och mysiga uppehållsrummen på stationen. Dessutom finns dusch, kiosk och restaurang för den som önskar. Lite lyxigare än vad vi är vana vid, men barnen uppskattar varmvattnet i duscharna.
Vi bestämmer oss för att göra den jobbigaste utflykten – upp till toppen av Gjendetunga – första dagen när alla är utvilade och peppade. Det visar sig vara ett smart drag. Utflykten tar ungefär sju timmar upp och ner och de resterande dagarna är barnen nöjda med kortare utflykter för att kolla in hängbron på andra sidan sjön och gå upp till en glaciärkall fors och bada. Och många timmars lek nere vid strandkanten.
Men det är inte utan viss stolthet vi alla konstaterar på båten tillbaka igen, att på den där höga toppen som tornar upp sig i mitten, där var vi uppe.
// Text & foto: Pierre Eriksson //
Tips för att fjällvandra med barn:
* Barn orkar mer än man tror, och ger ofta upp för att de tappar intresset. Därför är det bra med tydliga mål. Och kompisar. Vi brukar vandra tillsammans med en annan familj med barn i samma åldrar.
* Barn är inte jätteförtjusta över att sköta sina toalettbehov i det fria. Kan man lösa toalettfrågan på ett smidigt sätt har man eliminerat ett antal potentiella konflikter.
* Barn behöver tid till att leka, glöm inte att planera in vilodagar. Använd gärna baslägersvarianten och slå upp tältet nära en sjö, fors, bro eller liknande. Barnen hittar snabbt på egna lekar.
* Ha med gott om godis och snacks och ta många pauser när ni vandrar/gör dagsutflykter.
* Mer info och aktuella priser om Gjendebu och båt på Gjende finns här: www.gjendebu.com samt www.gjende.no
Text // Fjällvandra med barn
- Categories →
- TEXT