Grattis Ralph Stanley

I dag fyller en av den traditionella bluegrassens absoluta storheter 86 år.

Ralph Stanley föddes 1927 och växte upp i närheten av McClure i sydvästra Virginia, där han fortfarande bor. Föräldrarna tillhörde en Primitive Baptist-församling, där man har liknande sångtradition som Old Regular Baptist. Ralph Stanley tillhör fortfarande samma församling. Han lärde sig spela clawhammer-banjo av sin mor, men inspirerades av Scruggs sätt att spela och utvecklade sitt eget trefingerspel som till skillnad från Scruggs synkopiska spel var mer jämnt rullande.

1946 startade Ralph tillsammans med brodern Carter the Stanley Brothers & the Clinch Mountain Boys. I början handlade mycket om att kopiera Bill Monroes sound, men ganska snart började gruppen göra egna låtar och hittade sin egen stil där det appalachiska arvet lös igenom kraftigt. Inte minst tack vare Ralphs höga tenor som influerats kraftigt av hymnerna i kyrkan.

– Jag gillar att spela traditionell bluegrass, eller old-time-musik, vad du nu vill kalla det. Det är allt jag någonsin spelat. Jag har aldrig experimenterat för att göra något finare. Det är sån jag är, jag är en enkel man. Jag växte upp på landet och jag gillar att göra det naturligt, sa Ralph för några år sedan om sin musik.

När Carter dog 1966 fortsatte Ralph att uppträda med olika versioner av the Clinch Mountain Boys. De spelar fortfarande regelbundet.

2002 vann Ralph Stanley en Grammy för sin djupt närvarande version av den appalachiska sorgesången O Death som finns med på soundtracket till O Brother, Where Art Thou?

 
Lyssna gärna på:

Stanley Brothers The Complete Columbia Stanley Brothers (Columbia/Legacy)

Där Monroe och hans Blue Grass Brothers gick på fart, vände sig Stanley Brothers mot bergen och en mer ödesmättad känsla. Med låtar om Gud, mord och död, framförda med genomträngande, sorgsamma harmonier utgör de här inspelningarna en viktig pusselbit i relationen mellan old-time och bluegrass. Här finns låtar som The Drunkard’s Hell, The Fields Have Turned Brown och The Lonesome River.

Ralph Stanley ”O Death” Live From Bluegrass Underground 3/12/11 from todd mayo on Vimeo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *