Mannen i svart skulle fyllt 81

15_CASH_2
I dag skulle en ikon inom amerikansk populärkultur fyllt 81 år.
Själv upptäckte jag Johnny Cashs musik först i slutet av hans oerhört produktiva karriär. Tack vare samarbetet med Rick Rubin och American Recordings-plattorna fick Cash en ny skjuts i karriären, och nådde dessutom en helt ny publik. Det första albumet i serien, som hette just American Recordings, släpptes 1994 och belönades med en Grammy för bästa moderna folkalbum och förde in Cash på ett nytt, mer americana-betonat, musikaliskt spår. Med sin djupa, varma röst tolkade han låtar av bland andra Tom Waits och Leonard Cohen. Det blev ytterligare fem fantastiska plattor i samma serie, varav två släpptes efter hans död 2003.

I september 2003 hade jag förmånen att få besöka Cash Cabin, stugan som Johnny Cash lät bygga 1978 för att kunna dra sig undan och fokusera på sin musik. I dag är stugan en aktivt fungerande musikstudio som drivs av Johnny Cashs och June Carters son, John Carter Cash. Det var ett oerhört trevligt möte. Vi hade landat i Nashville kvällen innan och var lite lagom sega i skallen, dessutom var det trettio grader plus och väldigt fuktigt ute och vi hade väl inte riktigt acklimatiserat oss. Men John Carter Cash tog sig tid och visade runt och berättade både om sin egen livshistoria, om pappa Johnny och mormor Maybelle Carter (som faktiskt var den som revolutionerade gitarrspelet). Hela stugan är översållad med pryttlar från Johnny och June, och det var med viss vördnad som vi tittade runt.

Besöket resulterade faktiskt i tre olika artiklar. En, som publicerades i Musiker Magasinet, hittar du här. Den blir lite väl tekniknördig mot slutet, men det är sånt som studiointresserade går igång på.

En av mina favoritlåtar är Johnny Cashs tolkning av Nine Inch Nails Hurt. Kolla på videon så kanske du förstår varför.

Johnny Cash – Hurt from Hans Blom on Vimeo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *